هزینه های كارت كشی!،  كارت خوان ها در ایران چقدر كاغذ مصرف می كند؟

هزینه های كارت كشی!،  كارت خوان ها در ایران چقدر كاغذ مصرف می كند؟ به گزارش سیب پال خراسان نوشت: این روزها حتی نانوایی ها و دست فروشان هم مجهز به دستگاه های كارت خوان یا به اصطلاح پوزهای بانكی هستند و ما برای كوچك ترین خرید حتی خرید یك نان !هم دست در كیف مان می نماییم و كارت بانكی را در می آوریم و كارت می كشیم فارغ از این كه بدانیم هر كارتی كه می كشیم هم هزینه های بالایی دارد و هم با این كار محیط زیست را نابود می نماییم.


طبق اینفوگرافی كه این روزها در فضای مجازی به شكل گسترده ای در حال بازنشر است ماهانه حدود 23 میلیارد تومان پول صرف كاغذ رسیدهای مصرفی این دستگاه ها می شود.
رتبه دوم جهانی ایران در كارت خوان
آمار و ارقام نشان داده است 7.3 میلیون كارت خوان فعال دركشور وجود دارد كه از این لحاظ، ایران بعد از چین رتبه دوم جهانی را به خود مختص كرده است. بر طبق آمار بانك مركزی در ایران حدودا به ازای هر 1000نفر، 90 دستگاه پوز وجود دارد؛ این درحالی است كه كشورهای دیگر جهان به صورت میانگین دارای كمتر از 50 دستگاه به ازای هر 1000نفر هستند و بدین سان تعداد دستگاه های پوز در ایران بطور میانگین حدود دوبرابر جهان است. جالب است بدانید تعداد زیادی از این دستگاه های پوز هم تراكنش مالی قابل توجهی ندارند و به صورتی مازاد به حساب می آیند. طبق گزارش شاپرك در سال 97 سهم كارت خوان های كم تراكنش و فاقد تراكنش مالی بطور متوسط 26.2 درصد از كل كارت خوان های فروشگاهی فعال سیستمی شبكه شاپرك بوده است.
كارت خوان ها چقدر كاغذ مصرف می كند؟
بررسی رسیدهای صادر شده در دستگاه های كارت خوان در سال قبل نشان داده است طول استاندارد هر رسید كه تمام مندرجات ضروری را در خود جا داده باشد، حدود هشت سانتی متر است. بر این مبنا، از ضرب تعداد تراكنش ها در طول هر رسید، می توان به مجموع طولی رسیدها دست پیدا كرد و از تبدیل این مقدار به وزن رول كاغذ و به جمع تناژ كاغذ مصرفی رسید. به گزارش شهروند، با درنظر گرفتن مفروضات مذكور و با نگاهی به آمار رسمی شاپرك و تعداد تراكنش هایی كه بابت خرید، پرداخت قبض و مانده گیری انجام شده، برآورد می شود كه در سال گذشته، حدود 4000 تن كاغذ حرارتی مخصوص كارت خوان ها مصرف شده است. از جایی كه برای تولید هر تن كاغذ باید 24 اصله درخت مصرف شود خودتان حساب كنید كه سالانه چند درخت برای رسید پوزهای بانكی باید قطع شود. البته یادتان نرود كه این رقم فقط برای دستگاه های كارت خوان است. عابر بانك ها و مصارف دیگر بانكی خودش جای تامل دارد.
هر تراكنش چقدر هزینه دارد؟
شاید بهتر باشد پیش از این كه هزینه هر تراكنش را اعلام نماییم برای تان توضیح دهیم كه دستگاه های عابر بانك انحصارا در اختیار 12 شركت ارائه دهنده خدمات پرداخت قرارداردكه به ازای هر یك تراكنش كارمزدی مشخص دریافت می كنند. آماری كه از سال 95 به دست آورده ایم نشان داده است كه این هزینه برای مبلغ 10 هزار تومان به بالا در نظر گرفته شده و در صورتیكه شما كمتر از 10 هزار تومان كارت بكشید شركت ارائه دهنده خدمات همان كارمزد 10 هزار تومان را می گیرد.
خدمات شبكه پرداخت الكترونیك كارتی كه توسط ۱۲ شركتی كه قبل از این درباره آن صحبت شد برای خدمت خرید كالا و خدمات در هر تراكنش حداقل ۵۰ و حداكثر ۲۲۴ تومان و برای خدمت پرداخت قبض و خرید شارژ تلفن همراه مبلغ ثابت 175 تومان را از بانك ها دریافت می كند.
چاره كم كردن هزینه كارت خوان ها
اختیاری كردن دریافت رسید، تعیین كف رقم تراكنش برای صدور رسید، استفاده از روش های صدور رسید غیركاغذی و فراهم آوردن زمینه پرداخت بدون حضور كارت همچون این مدلهای پیشنهادی است. البته باید توجه كرد كه هرگونه تغییر در صدور رسیدها باید با دقت و با درنظر گرفتن همه ملاحظات در رابطه با آن باشد؛ چونكه رسید كارت خوان، نه تنها یك رسید، بلكه سندی برای نشان دادن صحت تراكنش است.
بعضی از كارشناسان و متخصصان بانكداری الكترونیكی هم كیف پول الكترونیكی را بعنوان چاره مطرح می كنند. كیف پول الكترونیكی در حقیقت كارتی است كه با آن بتوان پرداخت های خرد را انجام داد. در این روش دیگر تسویه به صورت آنی صورت نمی گیرد و نیازی به گذشتن تمام تراكنش ها از بستر شتاب و شاپرك نیست بلكه تمام تراكنش ها طی یك تراكنش كلی درانتها روز یا اختتام هفته یا حتی ماه انجام می گیرد كه موجب كاهش بار شبكه و درنتیجه سرعت آن می شود. درواقع بزرگ ترین مزیت كیف پول خرد الكترونیكی نسبت به كارت های بانكی رایج در میان مردم این است كه برخلاف تراكنش های كارت های بانكی كه به صورت آنلاین انجام می شوند، تراكنش های كیف پول خرد الكترونیكی این توانایی را دارند كه به صورت آفلاین انجام شوند.
اما یكی دیگر از طریق هایی كه در خیلی از كشورهایی كه خدمات پرداخت الكترونیك در سطح گسترده ای ارائه می دهند، انجام می شود سهیم كردن استفاده كنندگان از خدمات پرداخت الكترونیك به میزان نفع و استفاده ای كه می برند در پرداخت هزینه های ارائه و پایداری آن است. در این طرح استفاده كنندگان كارت خوان ها علاوه بر این كه كارمزد مشخصی پرداخت می كنند، دستگاه كارت خوان را می خرند و ماهانه هزینه ای هم برای تعمیر و نگهداری از دستگاه می پردازند. این همان ضرورتی است كه مدت هاست كارشناسان از آن بعنوان اصلاح نظام كارمزد و شیوه ارائه خدمات پرداخت الكترونیك نام می برند ولی متاسفانه بانك مركزی حاضر به تقبل هزینه های اجتماعی كوتاه مدت آن نیست.


منبع:

1398/07/22
13:03:55
5.0 / 5
4635
تگهای خبر: آنلاین , بانك , بانك مركزی , بانكداری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است